Gör livets största affär mer lönsam

Gör livets största affär mer lönsam

Mäklarbranschen tenderar att använda sig av klyschor. En av dem är att det är livets största affär. Om en person eller familj köper ett hus så är det för de flesta den största affären, men många säljer också en kolonistuga eller en bortgången släktings bostadsrätt i en mindre ort för priset av en bättre begagnad bil. I båda fallen, livets största affär och en mindre affär tar mäklare 10 000 tals kronor betalt i arvode. Det finns så klart billiga mäklare också, de flesta tar dock mellan 35 000 och 70 000kr. Billiga mäklare räknar vi här som de som kostar mindre än 20 000.

Detta väcker två frågor angående valet av mäklare.

 1. Vad gör man när det inte rör sig om livets största affär?
 2. Om det är den största affären, betyder det att mäklararvodet inte spelar någon roll alls?

Dessa kan sammanfattas i frågan ”Vad betyder utgångspriset för valet av mäklare”. Man kan tänka att när man säljer något dyrt så är det inte lika viktigt att få ett lägre arvode. Billiga mäklare kan ju inte var bättre också, eller?

Det är enklast att börja i den andra änden. Vad får man för pengarna när man anlitar en mäklare?

Mäklaren:

 1. Kommer hem till dig och tittar och berättar vad huset är värt (enligt dem).
 2. Eller, i bästa fall, en fotograf tar bilder.
 3. Samlar in info från dig och staten respektive föreningen (i fallet med bostadsrätter)
 4. Gör en objektsbeskrivning
 5. Ser till att annonsen kommer ut på Hemnet.
 6. Ser till att det finns visningsmaterial, i bästa fall tryckt på tryckeri.
 7. Håller i ett par visningar.
 8. Ringer runt till spekulanter som varit på visning.
 9. Sköter budgivningen och tar noteringar om det och annat som ska journalföras enligt lag SOU 2001:666.
 10. Ger råd och upplysningar till köpare och säljare
 11. Ordnar köpehandlingar
 12. Gör tillträdeshandlingar och stämmer av med banker så transaktionerna blir rätt
 13. Gör kontroller mot register

Det är den del som ska göras, och kan rättfärdiga ett högt arvode, särskilt i ljuset av att mäklare oftast inte får betalt om det inte blir affär och dessutom har personligt ansvar. Är då alla mäklare billiga mäklare?

Nej, det kan man inte säga. Det finns i alla fall mer eller mindre billiga mäklare. De som tar under 20 000 är nästan alltid s k nätmäklare som jobbar på distans och därmed inte utför punkt ett och sju, men i övrigt ger exakt samma service. Det kallar vi för en billig mäklare.

Spelar då utgångspriset någon roll när det gäller valet av mäklare?

Vänd på frågan, varför skulle du få mer betalt för att en mäklare sköter visningen och varit där på intag. Det finns väl ingen vettig människa som tänker betala mer för en bostad för att de träffat en mäklare personligen. Det är inte så spekulanter tänker. De tänker, vad är jag beredd att betala för den här bostaden, och va får jag för pengarna. De betalar inte mer för att de träffat en mäklare på plats. Däremot så kan det bli svårt att sälja utan mäklare då köpare och deras bank drar öronen åt sig när en som är part i målet och även lekman ska försöka skriva ett kontrakt. Då är det bättre att anlita en privatmäklare.


Kommentarer är stängda.