Att tänka på när man anlitar en mäklare
Det är ofta en viktig affär när man säljer sin bostad, eller en annan fastighet alternativt bostadsrätt som man äger. Man kan argumentera att mäklare blivit mindre viktiga i och med digitaliseringen och den därmed förbundna internetannonseringen. Eftersom den överlägset viktigaste internetannonsplatsen för bostäder är Hemnet, och den kräver att man anlitat en mäklare så faller dock det argumentet. Vill man ut på Hemnet behövs en mäklare.
Det finns ställen att sälja privat på exempelvis på Blocket, Lokus och på Privatmäklaren . Den senare ger också tillgång till Booli. Vill man nå ut brett ersätter tyvärr inte dessa Hemnet och då blir frågan inte om man ska anlita en mäklare, utan vilken.
Det finns olika sätt att välja. Sidor som HittaMäklare samt Google, Eniro, Reco med flera rankar mäklare baserat på vilka betyg man fått av sina kunder, oftast av säljaren. Det kan ge en fingervisning m hur bra mäklaren är.
Ett annat sätt är att ta den som finns tillgänglig i närheten och kanske står för mer lokalkännedom. En faktor som spelar in är hur upptagna de är. Om en mäklare har får objekt ute så kan man tro att de inte är bra, å andra sidan kan man anta att de har mer tid att lägga på just dit objekt.
Ett tredje sätt är att välja den som är billigast mäklaren, dvs har lägst arvode. Det finns olika prismodeller. Antingen kan man betala en viss procent, eller en s k trappa eller ett fast arvode.
Oavsett vilket så är det alltid bättre att betal mindre, som huvudregel. Ett varnande finger kan också behöva höjas för en trappa, det kan låta billigt med till exempel 1-2 procent upp till det bedömda marknadsvärdet och sen mer (högre procent, ex 10) om mäklaren lyckas driva upp priset över det. Dock så vet mäklare det och att de tär förbjudet att starta trappan med högre procent innan det bedömda marknadsvärdet, så de har incitament att undervärdera ditt objekt. Detta har medfört s k lockpriset.
Ett fast arvode kritiseras ibland för att mäklaren då saknar incitament för att fortsätta jobba på efter att bud kommit in, men det är ett felslut då budgivarna i det läget redan har uppmärksammats på objektet och själva kommer vilja buda om de tycker det är värt mer. Vidare följer de flesta mäklare som är ärliga mäklarlagen som säger att man ska värna uppdragsgivarens ekonomiska intresse – d v s få upp priset. Och en mäklare med fast arvode förefaller generellt vara mer ärlig än en som undervärderar och framställer arvodet som lägre än det de facto blir med en trappa. Sällan påpekas hur mycket som slutarvodet blir i reda pengar om man tar en procent av köpeskillingen, vilket leder till att man som säljare i efterhand har betalt kanske 50 till 70 tusen Kroner för en tjänst som man kunde fått för under 20 000.